اخبار قوه قضاییه

1 minutes readآیین نامه استفاده از فناوری های نوین در قوه قضاییه تصویب شد: گامی عملی در هوشمندسازی دادرسی

جزئیات آیین نامه و نقش "فناوری های نوین در قوه قضاییه" مطابق با برنامه هفتم توسعه

Reader Mode

خبرگزاری دادرسی– رئیس قوه قضاییه، حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای، آیین‌نامه اجرایی نحوه استفاده از فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی در فرآیندهای قضایی را تصویب و ابلاغ کرد.

این اقدام، که در راستای تکلیف بند الف ماده ۱۱۳ قانون برنامه هفتم پیشرفت صورت گرفته، نشان‌دهنده ورود جدی دستگاه قضا به حوزه هوشمندسازی برای تسریع و تسهیل در رسیدگی به پرونده‌هاست.


جزئیات آیین‌نامه و نقش هوش مصنوعی در فرآیندهای قضایی

به گزارش دادرسی به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، ابلاغ این آیین‌نامه، به منزله ورود جدی و عملیاتی قوه قضاییه به حوزه هوش مصنوعی در راستای تسریع و تسهیل در اجرای فرآیندهای قضایی محسوب می‌شود. این اقدام در راستای اجرای بند الف ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است؛ بندی که قوه قضاییه را به استفاده از فناوری‌های نوین به‌ویژه هوش مصنوعی جهت تسریع و تسهیل در فرآیندهای قضایی مکلف می‌کند.

در برنامه هفتم پیشرفت، مسئولیت استفاده از فناوری‌های نوین در فرآیندهای قضایی برعهده قاضی گذاشته شده است. آیین‌نامه صادره، چارچوب‌های این مسئولیت را مشخص می‌کند و به قاضی کمک می‌کند تا با استفاده از ظرفیت‌های هوش مصنوعی، به حل و فصل دعاوی و رسیدگی به پرونده‌ها بپردازد.

آیین‌نامه اجرایی نحوه استفاده از فناوری‌های نوین در فرآیندهای قضایی، روش اجرای کار و مسئولیت بخش‌های مختلف قوه قضاییه را در ۱۵ ماده به تفصیل مشخص کرده است. نظارت بر حسن اجرای این آیین‌نامه نیز که به بخش‌های ذی‌ربط در عدلیه ابلاغ شده، برعهده معاون اول قوه قضاییه است.

شایان ذکر است، خرداد سال گذشته نیز دستورالعمل هوشمندسازی و الکترونیکی شدن فرآیندها و پرونده‌های قضایی از جانب رئیس قوه قضاییه تصویب و ابلاغ شده بود که خود گامی مهم در زمینه خودکارسازی فرآیندهای قضایی به شمار می‌رفت.


افزایش کارایی و دقت با فناوری های نوین در قوه قضاییه

تصویب و ابلاغ این آیین‌نامه، نقطه عطفی در مسیر تحول دیجیتال قوه قضاییه است. با فراهم آوردن چارچوب قانونی و اجرایی برای بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی، دستگاه قضا می‌تواند گامی بلند در جهت افزایش کارایی، کاهش زمان رسیدگی و بهبود کیفیت آرا بردارد. این رویکرد نه تنها به نفع قضات و کارکنان دستگاه قضایی خواهد بود، بلکه به شکل محسوسی در دسترسی آسان‌تر و سریع‌تر مردم به عدالت نقش‌آفرین است.

این اقدام نشان‌دهنده عزم جدی برای مدرن‌سازی نظام دادرسی و پاسخگویی به نیازهای جامعه در عصر فناوری است.


بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا