شیوه نامه تبصره ماده ۱۵ آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف، که به نحوه تقدیر و جبران خدمات اشخاص تأثیرگذار در پیشبرد اهداف مرکز حل اختلاف و گسترش صلح و سازش میپردازد، در ۴ ماده و یک تبصره تهیه و در تاریخ ۱۴۰۴/۰۴/۱۰ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسید.
جزئیات شیوه نامه و آیین نامه اجرایی
به گزارش دادرسی، این شیوه نامه با هدف شفافسازی و تعیین ضوابط برای تقدیر از افرادی تدوین شده که نقش مؤثری در فرآیندهای صلح و سازش و پیشبرد اهداف شوراهای حل اختلاف ایفا میکنند. این افراد شامل اعضا و کارکنان شورا نمیشوند.
تبصره ماده ۱۵ آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف (مصوب ۱۴۰۳/۰۳/۱۶) به شرح زیر است:
- ماده ۱۵- “با عنایت به وظایف و مأموریت مرکز برای تقدیر از اشخاصی که نقش مؤثری در پیشبرد اهداف مرکز دارند و از اعضا و کارکنان شورا نمیباشند با لحاظ حجم کمی و کیفی فعالیت، ساعت اشتغال و سایر عوامل مؤثر تقدیر مناسبی اعم از مادی یا معنوی با نظر رئیس مرکز از آنان به عمل میآید. مفاد این حکم شامل افرادی که به صورت موردی در صلح و سازش فعالیت میکنند نیز میشود.”
- تبصره- “نحوه تقدیر و ضوابط آن به موجب شیوهنامهای است که توسط مرکز تهیه و به تصویب رئیس قوه قضائیه میرسد.”
این شیوه نامه جدید، راهکار اجرایی برای این تبصره را فراهم میآورد و معیارهای مشخصی برای شناسایی و تجلیل از این افراد تعیین میکند.
متن شیوه نامه به شرح زیر است:
شیوه نامه تبصره ماده ۱۵ آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف
مصوب ۱۴۰۴/۴/۱۰ رئیس قوه قضائیه
مقدمه
در اجرای تبصره ماده ۱۵ آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف (مصوب ۱۴۰۳/۳/۱۶) نحوه تقدیر و جبران خدمات اشخاصی که در پیشبرد اهداف مرکز حل اختلاف و گسترش صلح و سازش نقش مؤثری ایفا می کنند به شرح مواد آتی تعیین می گردد.
ماده ۱ـ کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که با شوراهای حل اختلاف در تحقق صلح و سازش در پرونده های قضایی نقش مؤثری داشته باشند مشمول این شیوه نامه اند.
تبصره ـ اعضا و کارکنان که در شوراهای حل اختلاف فعالیت دارند، مشمول این شیوه نامه نیستند.
ماده ۲ـ نقش آفرینی در صلح و سازش یا مقدمات آن و یا ارتقای آن، از جمله به روش های زیر انجام می شود:
- الف ـ فعال سازی ظرفیت های مردمی، بزرگان و مشاهیر و بهره مندی از فعالیت تشکل های مدنی و مؤسسات خیریه به منظور تسهیل گری در امر صلح و سازش؛
- ب ـ تلاش برای فراهم نمودن مقدمات اخذ رضایت شاکی، خواهان یا محکوم له در پرونده های قضایی و افزاش مهارت مذاکره در آحاد مردم در راستای حل و فصل اختلافات بدون دخالت اشخاص ثالث؛
- پ ـ فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، تبلیغ، تولید و توزیع محتوای رسانه ای و شبکه های اجتماعی؛
- ت ـ حمایت مالی یا غیرمالی به منظور تحقق صلح و سازش در اختلافات و اصلاح ذات البین؛
- ث ـ ابداع، ابتکار و نوآوری های فناورانه و گسترش مرزهای دانش و خلق روش های نوین مرتبط با صلح و سازش یا شیوه های جایگزین رسیدگی قضایی و راه اندازی پویش های صبر؛
ماده ۳ـ مرکز حل اختلاف قوه قضاییه بر اساس ارزیابی و رتبه بندی نقش آفرینان ماده ۲ این شیوه نامه و متناسب با میزان تأثیر آنان، لوح تقدیر، نشان صلح یا کمک هزینه سفرهای زیارتی، پاداش و مانند آن اعطا می نماید.
ماده ۴ـ میزان پاداش پرداختی به افراد مشمول به تشخیص رئیس مرکز حل اختلاف با توجه به نوع، میزان همکاری، شاخص های کیفیت خدمات و میزان تأثیرگذاری نقش آفرینان می باشد.
این شیوه نامه در ۴ ماده و یک تبصره تهیه و در تاریخ ۱۴۰۴/۴/۱۰ به تصویب رییس قوه قضاییه رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجرا است.
رئیس قوه قضائیه ـ غلامحسین محسنی اژیه
بیشتر بخوانید: