آیین نامه ها

آیین نامه اجرایی ماده 14 مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

مصوبه شماره ۱۶۳۴۸۱/ت ۶۲۲۲۶هـ مورخ ۲۴/۱۰/۱۴۰۳ هیئت وزیران

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۰/۱۲ به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و به استناد ماده (۱۴) مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان (موضوع ماده (۸) قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب (۱۴۰۲)، آیین نامه اجرایی ماده 14 مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین نامه اجرایی ماده 14 مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان
در خصوص نحوه تعیین مالیات و عوارض ارزش افزوده برای مؤدیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی

ماده ۱- در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:

  1. قانون: قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب ۱۳۹۸.
  2. قانون تسهیل: قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب ۱۴۰۲.
  3. سازمان: سازمان امور مالیاتی کشور
  4. سامانه: مؤدیان سامانه موضوع بند (پ) ماده (۱) قانون.
  5. دوره مالیاتی: موضوع بند (خ) ماده (۱) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰
  6. اعتبار مالیاتی موضوع بند (د) ماده (۱) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰
  7. اعتبار مالیاتی قابل قبول: اعتبار مالیاتی که با رعایت سایر مقررات، قابل کسر، تهاتر یا
    استرداد باشد.
  8. مؤدیان معاف: مؤدیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی که بنا به اختیار سازمان، بر اساس تبصره (۱) ماده (۲) این آیین نامه، انصراف خود را اعلام نکرده باشند.
  9. کاربرگ (فرم) ماده (۱۴) مکرر قانون: کاربرگی (فرمی) که شامل میزان فروش کالا و خدمات عرضه شده در هر دوره مالیاتی بوده و سازمان، طبق ماده (۵) این آیین نامه نسبت به محاسبه مالیات و عوارض ارزش افزوده هر دوره اقدام و طی آن کاربرگ (فرم) به مؤدی ارائه می شود.

ماده ۲- سازمان می‌تواند تمام یا بخشی از مؤدیان را که میزان فروش سالانه آنها کمتر از حد نصاب موضوع ماده (۱۴) مکرر قانون و تبصره (۱) آن است، از صدور صورتحساب الکترونیکی که نوع آن توسط سازمان تعیین می‌شود، معاف نماید.

تبصره ۱- مؤدیان معاف می‌توانند تا قبل از شروع هر دوره با اعلام عدم تمایل به استفاده از این معافیت از طریق کارپوشه از شمول معافیت این آیین نامه خارج شوند.

تبصره ۲- مؤدیانی که مشمول معافیت این ماده می‌شوند موظفند نسبت به نصب و استفاده از دستگاه کارتخوان اقدام نمایند.

ماده ۳- در صورتی که میزان فروش کالا و خدمات هر مؤدی طی دوره از نصاب مقرر در ماده (۱۴) مکرر قانون و تبصره (۱) آن عبور نماید، مؤدی مذکور از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش سالانه از نصاب مقرر، ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی با رعایت تبصره (۲) ماده (۱۴) مکرر قانون یاد شده حسب مورد است. با توجه به نصاب‌های مندرج در ماده (۱۴) مکرر قانون و تبصره (۱) آن، محاسبات هر سال بر اساس نصاب مربوط به همان سال انجام خواهد شد.

تبصره- در صورتی که مؤدی در یک دوره ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی شود کاهش میزان فروش کالا و خدمات در دوره های بعد، از نصاب مقرر در ماده (۱۴) مکرر و تبصره (۱) آن موجب امکان بهره مندی از معافیت موضوع ماده مذکور نمی‌شود.

ماده ۴- در صورتی که مؤدیان معاف فراخوان شده برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰ در طی دوره بهره‌مندی از معافیت، نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی شامل مشخصات هویتی خریدار با تشخیص سازمان از طریق سامانه مؤدیان اقدام نمایند، با رعایت مقررات به عنوان هزینه قابل قبول و یا اعتبار مالیاتی خریدار حسب مورد قابل پذیرش خواهد بود.

ماده ۵- برای مؤدیان معاف تا زمانی که مطابق تبصره (۱) ماده (۲) این آیین نامه نسبت به انصراف از استفاده از معافیت اقدام ننموده اند، مالیات و عوارض ارزش افزوده هر دوره، حسب مورد به صورت زیر محاسبه خواهد شد:

  1. برای مؤدیانی که خریدهای آنها مستند به صورتحساب الکترونیکی و متناسب با فروش وی در آن دوره است، ضرایبی برای میزان فروش با هر نرخ مالیاتی براساس نوع فعالیت مؤدی در دوره های مالیاتی یا سهم «خرید با نرخ‌های مختلف مالیاتی» از کل خریدهای آنها در آن دوره محاسبه می‌گردد.
  2. با ضرب این مقادیر در مقدار کل فروش مؤدی طی آن دوره، سهم نرخ‌های مختلف مالیاتی از کل فروش وی محاسبه شده و بر این اساس مالیات و عوارض فروش مؤدی محاسبه می‌گردد.
  3. مطابق قوانین و مقررات اعتبار قابل کسر مؤدی براساس صورتحساب الکترونیکی مربوط به خرید محاسبه می‌شود.
  4. بدهی مالیات بر ارزش افزوده مؤدی که شامل مابه التفاوت مالیات و عوارض فروش مؤدی و اعتبار قابل کسر وی در طول دوره طبق مقررات محاسبه می‌گردد.

تبصره ۱- در مواردی از قبیل فقدان اطلاعات کافی و لازم برای انجام محاسبات بندهای (۱) و (۲) این ماده، با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه های مالیاتی، ترکیب اقلام صورتحساب‌های الکترونیکی مربوط به خریدها و فروش‌های مؤدی یا فعالیت‌های مشابه در دوره فعلی و دوره‌های گذشته و همچنین نوع کسب و کار ثبت شده مؤدی در نظام مالیاتی و روند و نوع فعالیت مؤدی ضریبی تعدیلی برای هر مؤدی محاسبه شده و متناسب با آن مالیات و عوارض فروش مؤدی محاسبه می‌گردد.

تبصره ۲- دستورالعمل اجرایی این ماده توسط سازمان تهیه و با تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی ابلاغ می گردد.

ماده ۶- سازمان موظف است مالیات و عوارض ارزش افزوده محاسبه شده را در قالب کاربرگ (فرم) ماده (۱۴) مکرر قانون در اختیار مؤدی قرار دهد.

ماده ۷- مؤدی حداکثر تا یک ماه پس از بارگذاری کاربرگ (فرم) ماده (۱۴) مکرر قانون فرصت دارد تا چنانچه اطلاعات فروش درج شده در کاربرگ (فرم) یادشده، معادل میزان واقعی آن نباشد، اطلاعات ابرازی خود را در کاربرگ (فرم) مذکور درج نماید و از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان به سازمان مسترد و مالیات متعلق را پرداخت نماید.

ماده ۸- در صورت عدم تکمیل و اصلاح کاربرگ (فرم) ماده (۱۴) مکرر قانون توسط مؤدی ظرف مهلت مقرر، سازمان نسبت به محاسبه مالیات متعلق و مطالبه، حسب مورد از مؤدی اقدام می‌نماید.

تبصره ۱- چنانچه اطلاعات واصله، مؤید کتمان معامله، بیش اظهاری مالیات و عوارض خرید یا کم اظهاری مالیات و عوارض فروش باشد و منجر به کم‌اظهاری مالیات یا استرداد غیر واقعی شود، مالیات و عوارض متعلق به همراه جریمه موضوع بند (ب) ماده (۳۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده ۱۴۰۰ قابل مطالبه و وصول خواهد بود.

تبصره ۲- جریمه تأخیر در پرداخت مالیات در هر صورت از انقضای مهلت ماده (۴) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰ محاسبه خواهد شد.

ماده ۹- اعتراض مؤدیان به مالیات و عوارض ارزش افزوده محاسبه شده توسط سازمان، حسب مقررات مربوط قابل رسیدگی می‌باشد.

ماده ۱۰- اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) مادامی که برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰ فراخوان نشده‌اند، مشمول مقررات مواد (۵) تا (۹) این آیین نامه نمی‌باشند.

ماده ۱۱- خرید مصرف کنندگان نهایی از مؤدیانی که از معافیت موضوع این آیین نامه استفاده می نمایند، مشمول مقررات ماده (۱۸) قانون نمی‌باشد.

ماده ۱۲- مؤدیان معاف که برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰ فراخوان شده اند، برای فروش کالا و خدمات غیرمعاف، مکلف به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خریداران می‌باشند.

محمدرضا عارف- معاون اول رییس‌جمهور

ماده 14 مکرر قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان:

به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان می‌تواند مؤدیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم باشد را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید. مأخذ محاسبه مالیات و عوارض مؤدیان مذکور با توجه به میزان فروش آنها در هر دوره مالیاتی و ضریبی که توسط سازمان تعیین می‌شود، محاسبه و مالیات آن پس از کسر اعتبار قابل قبول دریافت می‌شود. ضریب مذکور بر اساس نوع کسب و کار، ترکیب اقلام خریداری‌شده مؤدی که در سامانه مؤدیان ثبت شده و با توجه به نرخ مالیات بر ارزش افزوده اقلام خریداری و فروخته شده مؤدی در چهارچوب آیین‌نامه اجرایی این ماده که ظرف یک‌ماه از تاریخ لازم‌الاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه شده و به‌تصویب هیأت وزیران می‌رسد، محاسبه می‌گردد.

در صورت خرید سایر مؤدیان از مؤدیانی که از معافیت موضوع این ماده، استفاده می‌کنند خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمی‌باشد و به‌عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمی‌شود. همچنین مصرف‌کنندگان نهائی که از مؤدیان موضوع این ماده خرید کنند، مشمول حکم ماده (۱۸) این قانون نمی‌شوند.

رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی گروه‌هایی از مؤدیان با میزان فروش سالانه بیشتر از نصاب موضوع این ماده، (با رعایت تبصره‌های (۱) و (۲) این ماده) از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش سالانه از میزان فوق صورتحساب الکترونیکی محسوب نمی‌شود.

تبصره ۱- به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم تعیین می‌شود.

تبصره ۲- تا پایان سال ۱۴۰۴ رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی کلیه مؤدیانی که عرضه‌کننده کالا و خدمت واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آنها مشمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان می‌باشد، صورتحساب الکترونیکی محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا