اخبار

آزمون های زائد محیط زیستی برای خودروهای نو وارداتی حذف شد

ضوابط جدید بازرسی‌های تصادفی و تعهد واردکنندگان مستمر برای "آزمون های زائد محیط زیستی وارداتی"

آزمون های زائد محیط زیستی برای خودروهای نو وارداتی حذف شدرئیس کل دادگستری هرمزگان از حذف آزمون‌های غیرموجه و زائد محیط زیستی برای خودروهای نو وارداتی که پیش‌تر در خارج از کشور تأیید شده‌اند، خبر داد.

این اقدام با پیگیری دستگاه قضایی و مصوبه سازمان حفاظت محیط زیست کشور صورت گرفته و هدف آن، رفع موانع رسوب کالا و کاهش هزینه‌های واردات است.


چرایی حذف آزمون‌های زائد و جزئیات مصوبه جدید

مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری هرمزگان، در تشریح جزئیات این خبر اظهار کرد که انجام آزمون‌های زائد و غیرموجه برای کالاهای نو و پرتکرار وارداتی، به‌ویژه خودرو، یکی از اعتراض‌های مطرح شده از سوی تجار و فعالان اقتصادی بوده است. بر این اساس، دستگاه قضایی استان هرمزگان با تشکیل کارگروه ویژه‌ای، رفع موانع موجود در این خصوص را در دستور کار خود قرار داد.

وی افزود: “در نتیجه بررسی‌ها مشخص شد، در فرآیند جاری برای چند خودروی نو و همسان از یک مدل تولید شده از یک کارخانه در سال که در کشورهای مبدأ و در بازارهای جهانی به لحاظ شاخص‌های استاندارد و محیط زیست مورد تأیید شده‌اند، پس از ورود به کشور صدها آزمایش مشابه تکراری صورت می‌گیرد که موجب رسوب بیش از حد این کالاها، افزایش هزینه نهایی و بعضاً تخریب و تضییع آن‌ها می‌شود.”

قهرمانی تصریح کرد: “با پیگیری‌های دستگاه قضایی و مصوبه سی و دوم اردیبهشت ماه 1404 ستاد پیگیری سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و با مصوبه سازمان محیط زیست کشور، مقرر شده است آن دسته از خودروهای وارداتی که در کشور خارجی مبدأ از طریق بررسی مدارک به همراه بازرسی فیزیکی مطابق ضوابط فنی واردات خودرو مورد تأیید قرار گرفته و گواهینامه محیط زیستی از شرکت بازرسی دریافت کرده‌اند، پس از ورود به کشور نیاز به بازرسی مجدد نداشته و بدون هیچ آزمونی بلافاصله پس از اظهار در گمرکات ایران، گواهینامه انطباق با محیط زیست دریافت کنند.”


ضوابط جدید بازرسی‌های تصادفی و تعهد واردکنندگان مستمر

رئیس کل دادگستری هرمزگان جزئیات بیشتری از ضوابط جدید را ارائه داد:

  • ۲۰ درصد بازرسی تصادفی: تنها ۲۰ درصد خودروهای دارای سابقه واردات قبلی که از یک مدل و نشان و کشور سازنده بوده یا دارای گواهینامه انطباق با محیط زیست هستند، پس از اظهار در گمرک به صورت تصادفی مورد بازرسی قرار می‌گیرد. در صورت انطباق با استانداردها، گواهینامه محیط زیستی برای آن‌ها صادر و به گمرک و پلیس راهور فراجا ارسال خواهد شد.
  • ۵۰ درصد بازرسی برای واردات اول: برای نخستین باری که ۵۰ درصد از خودروهایی که پس از دریافت گواهینامه صحه‌گذاری از سازمان محیط زیست برای نخستین بار از یک مدل، یک نشان تجاری و یک کشور سازنده وارد ایران می‌شوند، به صورت تصادفی مورد بازرسی قرار خواهند گرفت.
  • تعهدنامه برای واردکنندگان مستمر: آن گروه از واردکنندگانی که به صورت مستمر، خودروهایی با مدل و نشان تجاری خاص از یک کارخانه مشخص و از یک کشور معین وارد می‌کنند و دارای حداقل سه سابقه ورود کالای مطابق استانداردها به صورت متوالی در کمتر از سه سال گذشته بوده‌اند، می‌توانند با ارائه تعهد تضمین انطباق با استانداردهای آلایندگی اجباری کشور، گواهی محیط زیستی را جهت ترخیص و شماره‌گذاری دریافت نمایند.

همکاری دستگاه قضایی برای تسهیل تجارت و رعایت “قانون هوای پاک”

قهرمانی در پایان خاطرنشان کرد: “در تمامی پیگیری‌های دستگاه قضایی از مسئولان مربوطه خواسته شده علاوه بر اتخاذ تدابیر قانونی برای جلوگیری از عوامل ایجاد رسوب کالا که مخالف با سیاست‌های تسهیل تجارت است، شاخص‌های محیط زیستی به‌ویژه مفاد قانون هوای پاک را به صورت جدی رعایت کنند.”

شایان ذکر است که در ماه گذشته نیز با پیگیری‌های دستگاه قضایی استان هرمزگان و با مصوبه هیئت مدیره سازمان استاندارد کل کشور، اقدام مشابهی برای حذف آزمون‌های زائد استاندارد در خصوص خودروهای نو وارداتی انجام شده بود.


تحلیل دادرسی: گامی مؤثر در روان‌سازی واردات و بهبود فضای کسب‌وکار

حذف آزمون‌های زائد محیط زیستی برای خودروهای نو وارداتی، گامی مهم و مؤثر در راستای روان‌سازی فرآیند واردات، کاهش هزینه‌ها و افزایش سرعت ترخیص کالا در کشور است. تکرار آزمون‌های غیرضروری برای کالاهایی که پیش‌تر در مبدأ تأیید شده‌اند، نه تنها موجب رسوب و تحمیل هزینه‌های اضافی بر تجار می‌شد، بلکه با تخریب احتمالی کالا، به هدر رفت منابع نیز منجر می‌گشت.

این اقدام، که پیش از این نیز در حوزه استانداردسازی خودروها صورت گرفته بود، نشان‌دهنده عزم دستگاه قضایی و نهادهای ذی‌ربط برای رفع موانع کسب‌وکار و بهبود فضای تجارت است. این رویکرد می‌تواند به کاهش قیمت نهایی کالاهای وارداتی و در نهایت، به نفع مصرف‌کنندگان و اقتصاد کشور باشد، در حالی که همچنان بر رعایت استانداردهای زیست‌محیطی تأکید دارد.


بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا