آیا میتوان الزام به ثبت چک صیادی ثبت نشده در سامانه را از دادگاه درخواست کرد؟
به گزارش دادرسی طبق نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۰/۱۴۷۸ مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۲۵، دارنده چک نمیتواند دعوای الزام صادرکننده به ثبت چک در سامانه صیاد را اقامه کند با این حال در محاکم شاهد هستیم که در برخی از محاکم دادگستری حکم به الزام خوانده به ثبت چک صیاد ثبت نشده در سامانه صادر شده است.
چک صیادی، چکی است که اطلاعات آن به صورت الکترونیکی در سامانه صیاد ثبت میشود. این سامانه به منظور شفافسازی معاملات چک و کاهش چکهای برگشتی ایجاد شده است. بر اساس قوانین جدید، صدور چک بدون ثبت در سامانه صیاد فاقد اعتبار قانونی است.
نمونه رای الزام خوانده به ثبت چک صیاد ثبت نشده در سامانه
دادنـــــــامــه
پرونده کلاسه 140239920002818109 شعبه 4 دادگاه عمومی حقوقی شهرستان بهشهر تصمیم نهایی شماره …
خواهان: … فرزند: …. با وکالت آقای: … به نشانی: شهرستان مازندران ، شهر: بهشهر
خوانده: آقای … فرزند: … نشانی : شهرستان مازندران، شهر : بهشهر
خواسته ها:
1.سایر دعاوی غیر مالی
2.مطالبه خسارت دادرسی
گردش کار:به تاریخ 1402.09.12 در وقت فوق العاده شعبه چهارم دادگاه عمومی حقوقی بهشهر به تصدی امضا کنندگان ذیل تشکیل است. پرونده کلاسه … تحت نظر است و دادگاه با بررسی مندرجات پرونده ختم دادرسی را اعلام و به شرح ذیل مبادرت به انشاء رأی می نماید:
رای دادگاه
در خصوص دادخواست آقای … فرزند … با وکالت آقای … به طرفیت آقای … به خواسته سایر دعاوی غیر مالی (الزام به ثبت یک فقره چک به شماره … در سامانه صیاد به مبلغ 8 میلیارد تومان به انضمام کلیه خسارت دادرسی و حق الوکاله وکیل)- مطالبه خسارات دادرسی نظر به اینکه 1. حضور چک موضوع پرونده از سوی خوانده و عدم ثبت آن در سامانه صیاد به دلالت مستندات پرونده شامل کپی مصدق چک و اعلامیه عدم ثبت برگه چک در سامانه صیاد صادره از بانک ملت به شرح مندرج در ضمائم دادخواست و نیز اظهارات خوانده در جلسه رسیدگی محرز و مسلم است. 2.عمده دفاعیات خوانده بر این مطلب استوار است که خواهان طبق قرارداد فی مابین وکالت در فروش به میزان چهار دانگ از ملک متنازع فیه را به وی نداده است که این امر ارتباطی به موضوع صدور چک بابت حسن انجام تعهدات ندارد. 3. مطابق مواد 21-6-5-4-3 مکرر قانون صدور چک با آخرین اصلاحیه صادر کننده چک مکلف است پس از صدور آن را در سامانه صیاد ثبت نماید تا دارنده بتواند از مزایای اسناد تجاری و مزایای ماده 23 این قانون بهرمند گردد.
بنابراین صادر کننده چک نباید چک را به نحوی تنظیم نماید که صادر کنند را از این مزایا محروم نماید، ثبت چک در سامانه صیاد از شرایط دستور چک اس، بنابراین کسی که چک را در سامانه صیاد ثبت ننماید گواهی چک صادر نکرده است ، بنابراین دادگاه خواسته خواهان را مقرون به صحت دانسته و مستنداً به مواد 198-299-331-502-515-519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به ثبت یک فقره چک به شماره 182125155248 در سامانه صیاد به مبلغ هشت میلیارد تومان به عنوان اصل خواسته به انضمام محکومیت خوانده به پرداخت هزینه دادرسی به مبلغ 2.027.500 ریال و حق الوکاله وکیل مطابق تعرفه قانونی به انضمام و حق الوکاله وکیل مطابق تعرفه قانونی در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری بوده و ظرف مدت 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می باشد.
بیشتر بخوانید: